NPTEL Air Pollution and Control Week 9 Assignment Answers 2024

πŸ“š Topic: NPTEL Air Pollution and Control Week 9 Assignment Answers 2024

πŸ—“ Date: 2024

πŸ“ Assignment: Week 9

πŸ“š Course: NPTEL Air Pollution and Control

πŸ“„ Format: Answers provided

πŸŽ“ Academic: Pertains to an educational course

πŸ” Details: Specific to assignment answers

#NPTEL #AirPollution #Education #Assignment #Answers

NOTE:- Answers will be updated shortly and it will be notified in our Youtube & Telegram Group. So Join Now

Join Our YoutubeJoin Now
Join Us On TelegramJoin Now
NPTEL Air Pollution and Control Week 9 Assignment Answers 2024


1. Gasoline fumes evaporating from the fuel tank and carburetor are vented directly into the atmosphere. These emissions are significantly reduced by:


a) The air-injection system

b) Catalytic converter

c) Positive crankcase ventilation valve

d) Evaporative control system


Answer: d) Evaporative control system


2. Match the control devices (List-I) based on the principle of self-cleansing properties of the natural environment (List-II).


Options:

P-1, Q-2, R-4, S-3

P-3, Q-1, R-4, S-2

P-3, Q-4, R-1, S-2

P-1, Q-2, R-3, S-4


Answer: P-1, Q-2, R-4, S-3


3. In which of the following pollutants removal mechanisms, the gas is allowed to follow a circular path which causes the particulate to impact on the outer periphery of the device:


a) Gravitational Settling

b) Centrifugal Impaction

c) Electrostatic Attraction

d) Brownian diffusion


Answer: b) Centrifugal Impaction


4. Choose the correct statement related to the settling chamber.


Options:

a) Solids move along the chamber with Stoke’s velocity and settle with the velocity of the gas.

b) Solids move along the chamber with the velocity of the gas and settle with Stoke’s velocity.

c) Solids move along the chamber with the velocity of the gas but do not settle with Stoke’s velocity.

d) Solids move along the chamber with Stoke’s velocity but do not settle with the velocity of the gas.


Answer: a) Solids move along the chamber with Stoke’s velocity and settle with the velocity of the gas.


5. In which of the following control devices, flue gas is passed through a tightly woven or felted fabric, causing particulates in the flue gas to be collected on the fabric by sieving and other mechanisms:


a) Cyclones

b) Filters

c) Electrostatic Precipitators

d) Scrubbers or Wet Collectors


Answer: b) Filters


6. Select the correct expression for modified Deutch Anderson equation used to determine the collection efficiency for Electrostatic Precipitators (ESP):


Answer: The modified Deutch Anderson equation is not provided.


7. Which of the following terms defines the plot of the natural log of the pressure versus the reciprocal of absolute temperature [ln(p) vs. 1/T] at a constant amount of vapor adsorbed, while establishing adsorption-capacity relationships?


a) Isobar

b) Isotherm

c) Isostere

d) None of the above


Answer: b) Isotherm


8. The type of force involved in physical adsorption which is electrostatic in nature is called


a) Chemical interaction

b) Van der Waals force

c) Centrifugal force

d) No force is involved


Answer: d) No force is involved


9. Which of the following processes of high temperature, gas-phase oxidation is used primarily to treat emergency vent gases in synthetic organic chemical plants and petroleum refineries.


a) Recuperative Thermal Oxidizers

b) Regenerative Thermal Oxidizers

c) Boilers

d) Flares


Answer: d) Flares


10. Which of the following techniques is adopted when the contaminant concentration is high enough to make a recovery feasible and economical.


a) Biofiltration

b) Isotherm

c) Condensation

d) Absorption


Answer: c) Condensation



Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.